Inspiraatiota olosuhteista riippumatta

Maailmantilanne on vähintäänkin hämmentävä, pian 9kk Espanjan lukitustoimien alaisuudessa eikä loppua näy. Joukkoliikenteen asiakkailta kysellään kulkulupia ja kaupunkiin on tullut 600 puolisotilasta lisää.

Lähes joka toista asukkia on sakotettu vaikka millä tekosyillä, firmat on myös laputettu konkurssin partaalle. Silti ihmisillä on uskoa tulevaan, poskisuudelmia ei enää harrasteta, tanssita tai kunnella musiikkia.

Suomessa syntyneenä eristymiskulttuuri on tullut tutuksi, paljon helpompaa suhtautua sosiaaliseen eristykseen. Sääliksi käy paikallisia, jotka joutuvat kotonaan tanssimaan laput korvilla.

Silti yritys on ihmisillä kova, usein pikkuputiikkien sulkeutuessa kaveriporukat kilauttavat olusen ja pohtivat maailman menoa, näyttääkseen että periksi ei anneta vaikka ahtaalle laitetaan.

Se on juurikin hieno asia, kuuma veri siellä sisimmässä kiehahtelee eikä sitä saappaalla voi sammuttaa. Mielenosoituksia on luvassa kiihtyvään tahtiin, näillä seuduin poliisit eivät ole hirveän helläkätisiä.

Kaikesta huolimatta yritystä riittää, suomenkielen käännöksiä harjoitellessa ja uudenlaisia virtuaaliyhteisöjä kehittämässä on aika kulunut rattoisasti. Tottakai auringostakin on pitänyt ottaa energiaa varastoon, Michiganista tulleen kaverin kanssa käyty dokumentoimassa eri kaupunginosien tilannetta Youtubeen.

Jotain kehitysideoita pistettynä tuoreeseen Suomalaiseen Tokentube-videopalveluun, myös oma tuotantokin saanut jonkin verran katsojia. Eli aina kun jokin alusta alkaa syömään itseään sensuroimalla, tilalle tulee useita avoimia ratkaisuja.

Avoimuus on luottamuksen ydin, jonka vuoksi jokin voima on vetänyt kahdenväliseen luottamukseen perustuvien lohkoketjujen pariin. Resurssipankki, jossa jokainen voi auttaa ja vastaanottaa palveluksia ilman rajoituksia, lahjatalous ilman välikäsiä.

Yhteisöjä, jotka ovat paikasta riippumattomia. Tieto on tärkeä resurssi, sitä on vaikeaa pitää tallessa ilman jonkinlaista tietopohjaista lohkoketjusovellusta. Rahaton talous on ollut unelmana jo vuosikaudet, nyt se on täysin mahdollista.

Matkustamisesta ollaan tekemässä lähes mahdotonta, joten yhteyden pitämisen varmistaminen on ollut prioriteettina jo pitkään. Yhden tai kaksi palvelinta voi kaataa helpolla, mutta maailman eri kolkkiin tallennettu data-lohkoketju ei ole altis hyökkäyksille.

Tähän mennessä jokaisen suuryrityksen somealusta on osoittautunut alttiiksi tiedon katoamiselle. Yksi alusta on korvannut kevyesti dinosaurusmediat, parempi löytyy jo luultavasti avoimen lähdekoodin Hivestä.

Ehkä liikkumista voidaan rajoittaa, mutta sananvapautta ei voi viedä. Sensuuriin auttaa vain sensuurivapaiden alustojen käyttäminen, ilman hidastavia organisaatioita. Päätetään yhdessä, uuden normin mukaisten sääntöjen noudattamisen sijaan.
Uuden ajan yhteisön nimeksi on tullut Sydänten Voima, jonka tarkoituksena on osoittaa, että yhteisön resurssien jakamiseen ei tarvita rahaa, vaan hyviä ihmisiä. Jaetaan tietoa, keskustellaan avoimesti yhdessä, kaikki työkalut löytyy jo.

Pelko on poistunut elämästä jo kauan sitten, on ollut visio että kun tämän yhden virtuaaliteoksen on saanut päätökseen, muut voivat jatkaa vaikka itsellä kävisi kuin. Suurin osa siitä on silmien näkymättömissä, mutta taustalla on huimia määriä tarkasti testattuja koodirimpsuja.

Koska ongelmiin on löydettävissä ratkaisut, usko tulevaan ei ole horjunut. Lohkoketjun ympärille luotuja dappeja on kehitetty moninaisiin tarkoituksiin.