Hajatelmia aamun ratoksi

Kulttuurillisissa eroissa on yleensä päällimmäisenä merkkinä tapa lähestyä toista ihmistä. Suomalaiseen 2000-luvun kulttuuriin käden ojennuskin on usein jo liikaa, ennen uusien normien asettamista Espanjaan, halaukset poskisuudelmineen olivat tutustumisen tapa.

Ei liene kovin yleistä, että ihmiset halailevat pohjoisessa, mutta siitäkin sai aikansa pitäneen perinteen aikaan, nyyttäreihin saapuvat hyväsydämiset ihmiset saivat sydänyhteyden kaikkiin läsnäolijoihin. Tämä ja erilaiset meditaatiotempaukset, elämässä oli onnea ja sisältöä tarpeeksi yhdelle ihmiselle.

Toinen intohimo on ollut jo pienestä asti tietokoneohjelmat, joka loogisuudellaan tuo sopivaa tasapainoa aivojumpalle. Koodaaminen ja testailu tuli aikoinaan tutuksi jo tehdaspuolella, piirilevytestien parametreista kytkentäkaavioiden kautta korjailuun, 3D-lakkakoneen koodin putsailua ja muuta mukavaa.

Uteliaisuus on todella tärkeä ominaisuus, sitä pyritään monin keinoin tukahduttamaan. Vaikkapa ennen tiedonmurusia sai etsiä monesta eri opuksesta, nykyään tyydytään lähinnä yhden suuryrityksen antamaan “totuustunneliin”. Kauas on kadonnut motto “Älä oo paha”.

Dualistinen opittu ajatusmalli, on tosi tai epätosi, luo monia ongelmia elämässä, sillä ei sillä niin suurta merkitystä ole, jos on tottunut luomaan oman moraalikartan ja päivittäen sitä elämänkoulun kautta. Hassua, että kyseinen opinahjo on mediassa perin halveksittu.

Monia projekteja takana, ainutkaan ei ole vuosikymmeninä liittynyt Euroihin millään lailla, lähinnä korvaavia juttuja. Siksi nämä “talouskriisit” eivät tule koskaan yllätyksenä, pari superrikasta vain sanoo ja muut tekee. Sitä se loputon omaisuuden haalinta aiheuttaa.

Koska sitä on saanut haalittua maailmankuvansa ennen lähes aukottoman nettisensuurin aikaa, kun kuukkeli nyt sanoo päinvastaista kuin muutama vuosi sitten, palaneen käry haisee. Lisäksi resurssipohjaisen ajattelun myötä on voinut olla virkailijoiden silmätikkuna, ei haittaa vaikkei pariin vuoteen ole tukieuroja “työttömälle” toimijalle herunut, kymmenien eri tekosyden varjolla.

Siispä aika harvinaislaatuinen tilanne, kun varsinkin eteläisessä Espanjassa on tullut todistettua kaikenlaista, NATO-armeijoista täydelliseen eristämiseen ja ihmisoikeuksien hävittämiseen. Nyt ymmärtää paljon selvemmin, kuinka “suomalainen” kulttuuri istutetaan ihmisiin.

Eli virallisesti “olemassa olematon” henkilö, John Doen suomenkielinen vastine, jota ulkomaalaiset eivät useimmiten kykene sanomaan. Se mitä ihmisten tulisi tehdä, on ollut arkea jo pidemmän aikaa. Aika irtautua isoveljen nyrkin ja sohvan välistä, vanha järjestelmä kaatui ja vain median luoma illuusio pitää ihmiset toimimattomina.

Suuri toivonkipinä on, jos ihmiset palaisivat vanhaan kulttuuriin, aikaa ennen hierarkioita. Vapaita sieluja nauttien toistensa seurasta, rakentaen omannäköisen yhteisön. Hyväsydämisen ihmisen polku harvoin johtaa poliitikon pallille, joten sieltä suunnasta on turha pelastajaa etsiä.

Eräs poikkeus kuitenkin on uuden normin aikaan havaittavissa, paikalliset kadun asukit eivät kosketusta kavahda. Varsinkin naispuolisten ihmisten silmistä voi havaita traumakasan kasvavan, lapsia ei viitsisi edes mainita. Kova isku ennen niin positiiviselle ihmiselle, joskus on käväistävä paholaisen juttusilla, jotta kokonaiskuva ei unohdu.

Esimerkiksi raha perustuu luottamukseen. Huomenna tällä numerosarjalla voi lunastaa tämän tuotteen, euro on tuossa pettänyt niin monta kertaa, mutta yleisöltä piilossa. Itseltä ja kavereilta on pankkihenkilöstö käynyt muokkailemassa tilitietoja, joten niiden haltuun ei kannata varojaan antaa.

Jos on mahdollista halata ihmisiä, eläminen ilman rahaa ei ole sen kummoisempi juttu. Vaihtoa, lahjaa, kaikkea voi tehdä kunhan ei kerro isoveljelle. Miljardiluokan puhallukset ei tavista ravista, rikkaat vain nyysivät toisiltaan. Eräs tuon henkisen polun kulkijoiden kuvaus on “uusi aika”, nyt se olisi täysin mahdollista.

Lohkoketjuja on tullut seurattua jo ensitoteutuksista lähtien, eli tietokantojen kryptaamista, eli lähes pomminvarmaa tiedon tallentamisen ja muokkaamisen järjestelmää. Kyseessä ei siis ole raha, vaan keino luoda omia päätöksentekotapoja, virtuaalipalkkioita, viestintää, eli melko mellevä työkalu, hajautettuna eritoten.

Suomen kieli on todellinen koodikieli, syntaksi poikkeaa muista kovasti, muuttujat täysin erit, eli algoritmeille perin hankala tulkittava, erityisesti murteita käytettäessä. Englanti ja Espanja ovat perin tiukasti ohjelmien sensuroimia, mitä ruudulle tulee. Siksi oli idea, vapaa alati kehittyvä yhteisö vanhan järjestelmän ulottumattomissa.

Eräs asioista, joita jälkeenpäin katuu, on se että on luullut tietävänsä asioita, kun on istunut koulun penkillä ja kuunnellut samoja tarinoita muilta, unohtaen että meille iskostetulla informaatiolla on agenda, muistella turhanpäiväisiä nimiä ja numeroita. Muistitesti PISA lienee hauskimpia kehuskelun aiheita, vaikka se lähinnä mittaa autismikirjoa.

Eli kopiointi muistista ei ole älykkyyden merkki, viisaus vielä kauempana. Siksi on täytynyt moni asia unohtaa ja oppia se värittämätön versio, sekä yhdistellä tietoa vähän joka suunnasta. Moni hullulta kuulostanut juttu vaikuttaakin ihan mahdolliselta, kun on matkannut siellä ja täällä ja kohdannut ihmisiä useimmista maapallon mestoista.

Pitkään ja hartaasti on tullut pohdittua järjestelmää, joka olisi mahdollisimman aukoton ja vähiten rajoittava. Ohjelmointi sinänsä ei ole ongelma, melkein kaikki palaset on innokkaat harrastelijat jo laittaneet kaikkien saataville. Eli periaatteessa ainoa sääntö olisi Kultainen, eli tee kuten haluaisit itsellesi tehtävän.

Sitten tietenkin tietynlainen etiketti, eli vaikka toisilla on erilaiset ajatukset, ei ole omasta maailmankuvasta pois, ehkä siitäkin perspektiivistä voi jotain uutta ajatusmallia kehittää. Totuustunneli on perin mukautuva, kun ymmärtää kuinka omat ajatukset putkahtaa mieleen.

Henkinen kasvu on elinikäinen projekti, siksi itsensä guruiksi ja auktoriteeteiksi nostavat usein eivät ole mukana puhtain paperein. Eli jos kuvittelee olevansa “valmis”, voi kuinka hukassa sitä onkaan. Erityisesti, kun suomalaisille on iskostunut paljon passiivis-aggressiivisuutta ja egoismia.

Edes yhdessä kirjassa ei olisi tilaa tuoda esille kaikkia näkökantoja, joita olisi tarvetta tuoda esille. Päällimmäisenä on kuitenkin ajatus, että kaikkien yhteisön jäsenten panoksesta syntyy jotain aivan uutta. Tätä on saanut todistaa useamman kerran, joten sama se on yrittää, meni syteen taikka saveen.

Yksi iso juttu on tässä universumissa tullut hoksattua, kun auttaa muita altruismin kautta, se palkitaan ruhtinaallisesti. Miksei siis vaikkapa vaihdon väline toimisi samoin? Aikapankissa oli tapana auttaa tunti kaveria, toiselle merkattiin plussatovi, toiselle miinustovi. Eli tavoite oli saada oma numero lähelle nollaa, ottamalla palveluksia vastaan muilta.

CES-järjestelmä on edelleen toiminnassa, tosin koodi on yli vuosikymmen sitten vanhentunutta ja kauan on ollut korvaaja hakusessa. Kryptografian harrastajat ovat olleet ahkeria ja vaikkapa ihan oman rahan luominen tarkkoine ominaisuuksineen on parin klikkauksen päässä.

#Teknistä paatosta

Etsivä löytää, sanotaan ja nyt on putkahtanut usean mutkan kautta hyvin lupaava lohkoketju-alusta Hive, sekä paljon kiinnostusta herättänyt Polkadot eri testiryhmineen. Tosiaan “pesä” näin suomennettuna on monipuolinen somealusta, palkkiojärjestelmineen, tippeineen, yhteisöineen. Videot, kuvat, virtuaalikuvakkeet eli NFT:t, taipuu todella moneen.

Muutama kuukausi sitten alkoi tutustuminen, oli kyllä suuri yllätys, kuinka hyvän systeemin moraalisista lähtökohdista luodessa siitä saa aikaan. Sensuuri on lähinnä vapaa-ehtoista, eli voi käyttää yhteistä blokkilistaa tunnettujen huijareiden ja rähisijöiden julkaisujen piilottamiseen.

Hive on siis kehitetty kopio Steemitistä, jossa yksi rikas heppu pääsi pilaamaan uudenlaisen todennuksen, joka siis toimii kehittäjien omana “demokratiapalikkana”. Eli toisin kuin vaikkapa Bitcoin, ei tarvita laskentatehoa, vaan luotettuja asiantuntijoita pidetään “valitsijoina” ja yhteisön jäsenet voivat kehittää omat säännöt, edistyneemmässä systeemissä tosiaan moni asia voidaan tehdä automaatioksi itse vaihtojärjestelmään.

Esimerkkinä vaikkapa FB-tykkäys, joka Hivessä on korvattu palkkioilla, jonka prosenttiosuuden voi itse määrittää ja mitä enemmän pitää yhteyksiä muihin, sen isompi on luotava henkilökohtainen potti. Eli poletit syntyy toimintoja käyttämällä, eri ryhmillä on mahdollisuus luoda omat Tokenit, joita voi vaihdella.

Tietenkin on vaikea vanhentuneesta rahajärjestelmästä täysin irtautua, joten jotkut ovat saaneet perheelleen apetta ihmisten lahjoitellessa virtuaalipoletteja toisilleen, vaihtaen paikalliseen valuuttaan. Eli vähän kuin pankkiirit konsanaan, luodaan raha tyhjästä.

Kryptovaluutoissa on usein ollut ongelmana ahneus, joka on saanut hyvän teknologian näyttäytymään huonossa valossa. Nyttemmin käteisen hävittämisen myötä myös pankit ovat alkaneet käyttämään lohkoketjuteknologiaa, keskitetysti. Tämän vuoksi olisi hyvinkin kiirus omaksua parempia vaihtoehtoja, entinen järjestelmä on jo teknisesti tehty tarpeettomaksi.

Yleensä on ollut tapana selitellä asioita juurta jaksain, mutta aihe on niin laaja, että tämä on lähinnä tiivistelmä poimituista ominaisuuksista. Edelleen on kehittämistä pitkäpinnaisuuden kanssa, sillä todella vähän on pohjolassa väkeä, jotka käyttävät vaihtoehtoisia alustoja, joten melko turhauttavaa hommaa tuppaa välillä olemaan.

Egosta voi joissain tilanteissa olla apuakin, vaikkapa suomalainen perinne aliarvioida itseään ja potentiaaliaan hieman hälvenee, kun antaa itseluottamuksen välillä nostaa päätään. On sitä tullut todistettua jos minkälaista, vaikea olla uskomatta ihmeisiin. Ehkä ulostulo on saarnaavaa, mutta joskus auttaa kun kirjailee ajatuksiaan ylös.

Nyt kun elämme virtuaalisten kirjarovioiden aikaa, niin tieteellisiä tutkimuksia kuin henkisiä opetuksia katoaa bittiavaruuteen kiihtyvällä tahdilla. Vain koska tieto on tietyn tahon palvelimilla. Kryptomaailma on toisin, hajautetaan mahdollisimman paljon. Minulla on yksi osa, sinulla toinen ja kaverilla kolmas, tieto tallennettuna ympäri maailmaa, tallessa kunnes sähköä ja käyttäjiä ei enää ole.

Faboa on tullut käytettyä päiväkirjana, varjoestojen ansiosta kun niitä ei muille näytetä. Korvaajia on ollut monia, mutta useimmiten joku suuryritys on ne ottaneet haltuun. Potentiaalinen pysyvämpi vaihtoehto on ehkä Hive, sillä vaikka nimellisarvot ovat laskeneet, kehittäjät ovat pysyneet aktiivisina ja itsekin saanut jo monta ideaa ilmoille, jotka nyt näyttäisi toteutuneen.

Talousasiat ovat perin monimutkaisen kuuloisia, sillä mukana on paljon harhaanjohtavaa höttöä. Kyse on kuitenkin ihmistenvälisistä sopimuksista ja resurssien liikkeistä, se on päässyt unohtumaan ja siksi velkaorjuus on perin vahvoilla. Entä jos tuossa ei olisi kolmansia osapuolia, systeemi saattaisi toimia.

#Loppukaneetti

Kaiken ytimessä on yhteisö, joka voi olla paikasta riippumaton. Jokaisella on tietoa ja taitoa, josta on hyötyä yhteisen hyvän eteen, toivottavasti voimme luoda puitteet vapaalle toiminnalle virtuaalisen viestinnän kautta. Ehkä se johtaa lisääntyneeseen Hali-epidemiaan, eli tarttuvaan toimintamalliin.

Nyt puoli vuotta eristyksissä Espanjan vaativimmissa olosuhteissa, yksinäisyys hieman kalvaa. Olisi kiva kuulla kommentteja ja ajatuksia, jos silmät eivät ole tekstiseinän vuoksi rapautuneet ja mielet väsyneet. Olisiko kiinnostusta kokeilla uusimman teknologian sovelluksia, joihin ei tarvitse euroja sotkea?